top of page

Nieuw anticonceptiemiddel: kleine kinderen!

Ik zie de reclameslogan al voor me: NIEUWE anticonceptie; kinderen tussen de 0-5 jaar in huis. En dan met de volgende bijsluiter: Dit is een langwerkend middel, zeer betrouwbaar zolang ze in je buurt zijn, zorgt voor de nodige hormonen en voor dit middel hoef je niet naar de huisarts. De kinderen worden thuis afgeleverd. Wat maakt deze anticonceptie anders dan andere middelen? Het voorkomt niet alleen het klaarkomen, maar zorgt er ook voor dat seks niet of zelden op de agenda staat. Een uitermate geschikt middel voor het voorkomen van voortplanting.


Wat zijn de risico’s van dit nieuwe middel? Het kan ook het einde van een leuk seksleven betekenen. In praktijk blijkt dit voor meer dan de helft van de stellen het geval na de komst van kinderen. Nee kinderen zorgen niet per definitie voor het einde van het seksleven, maar wel voor meer ontevredenheid.


Mogelijke verklaringen (heb je even?): veranderde hormoonhuishouding van de vrouw, fysieke en emotionele uitputting door o.a. gebrek aan slaap, sensorische overbelasting, schaamte omtrent veranderd lichaamsbeeld, gebrek aan tijd, veranderde dynamiek en verminderde communicatie tussen partners.


Waarom gunnen kinderen ons als ouders niet hun eigen speelplaats? Een plek waar het draait om plezier en het ervaren van ultiem genot. Een plek om écht contact te maken. Een magische plek waar twee mensen ultiem verbonden zijn met elkaar. Een plek die hen samen onderscheid van al het andere.


Of zijn het niet de kinderen, maar doen wij onszelf hierin tekort? Esther Perel, een wereldberoemd relatietherapeut, omschrijft het doeltreffend: Het zijn niet de kinderen die de vlam van verlangen doven; het zijn volwassenen die er niet in slagen de vonk levend te houden.


Dus laten we onze ballen bij elkaar rapen zodat we ons weer vaker bevinden in de speelplaats voor volwassenen. Laten we die schaamte over onze lijven vriendelijk negeren. Die enigszins lubberende buik en ietwat hangende borsten, winnen het namelijk echt niet van de verbinding en het houden van. Vermoeidheid is de nieuwe permanente status, dus die 20 minuten plezier en genot zorgen op de langere termijn misschien wel voor meer levensenergie.


Dus hervind elkaar, praat erover, maak tijd vrij en zie seks weer als iets om naar uit te kijken. Zet elkaar weer op die to-do lijst!


Comments


bottom of page