top of page

Liefde is een vak!

Stel je eens voor. Je zit op school en loopt door de gang naar je volgende les: Liefde. Je gaat zitten en je ziet het programma voor het komende schooljaar: 3 hechtingsstijlen (John Bowlby), de 5 liefdestalen (Gary Chapman) en de 7 pijlers voor een gelukkige relatie (John Gottman).


Door deze lessen begrijp je dat relaties door verschillende fasen gaan. En dat niet alleen. Op relatief jonge leeftijd zal je ook weten dat het moed vraagt om aan je hart te werken omdat niets zo moeilijk is als liefhebben. Dat liefhebben een kundigheid is in plaats van een vanzelfsprekendheid. Je zal snappen hoe het komt dat wat je eerst zo aantrekkelijk vindt aan de ander voor frustraties kan zorgen in een latere fase. Je zal begrijpen dat je niet vecht tegen een partner, maar tegen patronen. Je zal snappen dat irritaties die je ervaart als de ander iets doet, veel meer zeggen over jouzelf. Je zal snappen dat seks met kleren aan bestaat.


Oftewel je bent opgegroeid met het besef dat het discipline, geduld en aandacht vereist om lief te hebben. Dat het krachtig is om je emoties te laten zien en dat de liefde die kwetsbaarheid eist.


Terug naar het heden. We onderwijzen kinderen zodat zij later succesvol mee kunnen draaien in de maatschappij. Maar wat is succesvol? Dat ze carrière maken, aanzien verwerven en geld verdienen? Uit een Harvard onderzoek, wat maar liefst 75 jaar duurde, was de conclusie duidelijk: veel diploma’s, bakken met geld en een veelbelovende carrière maakte niet gelukkiger of gezonder. Een gelukkige liefdesrelatie daarentegen wel.


En als we weten dat liefde een vaardigheid is en iets is wat je kunt leren en beter in kan worden, wat houdt ons dan tegen om onze kinderen én onszelf hierin te onderwijzen?


Ik hoop dat er een dag komt waarop de liefde als schoolvak wordt ingevoerd. Tot die tijd zullen wij onze kinderen mee moeten geven dat een relatie niet gaat over lang en gelukkig, maar over inspanning, toewijding en bovenal aandacht. Dat het gaat om een commitment om samen te groeien en een bereidheid om hierin te blijven investeren.


En dat door dat werken, het geluk zal komen.


1 Comment


TOPPIE, moppie!

Like
bottom of page